ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Psyykkinen hyvinvointi

ALS ja parisuhde
Tukea kriisiin
Vanhemmuus
Vertaistuki

Vakava sairastuminen on kriisi sekä sairastuneelle itselleen että läheisille. Monet kuvaavat, että diagnoosin saamisen jälkeiset kuukaudet ovat ”yhtä sumua”. Miten minä selviän tästä? Miten me selviämme? Miksi tämä tapahtui juuri minulle ja meille? Sairastuminen herättää paljon kysymyksiä. Sairauden edetessä toimintakyvyn muutokset vaativat jatkuvaa sopeutumista. Kun kyseessä on sairaus, johon ei ole hoitoa, mietityttää myös sairauden loppuvaihe.

Lue täältä: ALS tuli taloon – Miten selvitä vakavan sairauden tullessa osaksi perheen elämää

Jokainen ihminen on yksilö ja keinot käsitellä asioita ovat myös yksilöllisiä. Jollekin on luontevaa jakaa asioita esimerkiksi vertaisryhmässä, joku tarvitsee omaa aikaa pään sisäisen kaaoksen käsittelyyn. Jollekin on olennaista kerätä uudessa tilanteessa mahdollisimman paljon tietoa. Tärkeää on kuitenkin, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin. Jos omasta perhe- tai tuttavapiiristä ei löydy ihmistä, jolle tuntuisi luontevalta jakaa tunteitaan ja ajatuksiaan, voi olla hyödyllistä olla yhteydessä ulkopuolisiin ihmisiin. Tilannetta voi purkaa ammattilaiselle tai vertaisryhmässä.

Olemme keränneet ALS ja elämä -sivuille kokemustarinoita ja asiantuntijatietoa sairaudesta. Toivomme, että näistä on sinulle tukea. Ota myös matalalla kynnyksellä yhteyttä meihin, mikäli etsit sinulle sopivaa auttavaa tahoa, tai haluat vain jutella tilanteestasi. Tarjoamme myös vertaistukea kasvokkain sekä etänä.

Hyödyllisiä linkkejä vertaistukeen ja kriisiapuun liittyen löydät täältä!

Skip to content