ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Ravitsemus

ALSia sairastavan ravitsemushoidon tavoitteena on muun muassa ylläpitää riittävän ravinnon saantia, ehkäistä painon laskua, hidastaa lihaskatoa, tukea vastustuskykyä sekä parantaa elämänlaatua.

Tärkeää on saada riittävästi proteiinia. On hyvä syödä säännöllisesti ja tarpeeksi usein. On myös varmistuttava siitä, että ruoasta saa tarpeeksi energiaa. Rasvojen saanti on hermoston kannalta tärkeää. Tarvittaessa apuna voidaan käyttää täydennysravintovalmisteita (täydennysravintojuomia, -vanukkaita ja -jauheita).

Nielemisen vaikeutuessa on kiinnitettävä huomiota ruoan koostumukseen. Vaikeasti nieltäviä ovat mm. ohuet nesteet (kuten vesi), hajoava ruoka (esim. näkkileipä) ja sitkeät ruoat (kuten kokoliha). Nesteen sakeuttamiseksi on saatavilla erilaisia sakeuttamisjauheita. Puurot, vellit, soseutettu ruoka ja maitotuotteista esim. piimä, jugurtti, viili ja rahka ovat rakenteeltaan helpommin nieltäviä ruokia.

PEG-ravitsemus tarkoittaa letkuravitsemusta. PEGin avulla turvataan ravitsemus, jos suun kautta syöminen ei ole riittävää tai turvallista. PEGin laittaminen ajoissa estää ravitsemustilan huononemista ja painonlaskua. PEG-letkun laittaminen ei estä syömistä suun kautta, mikäli tietynrakenteisia ruokia voi turvallisesti syödä. Letkuravitsemusvalmisteet ovat ALS-potilailla Kela-korvattavia.

Kokemusteksti, PEG-letku

Lähde

Luento Elämää ALSin kanssa -seminaarissa 4.5.2019, Sini Lähteenmäki, ravitsemusterapeutti (laill., TtM), HUS, Meilahden sairaala

Lisätietoa PEG-hoitokäytänteistä: Udd, Marianne & Molander, Pauliina: Perkutaaniseen endoskooppiseen gastrostomiaan tarvitaan paikallisia hoitopolkuja. Lääkärilehti 22/2018.

Skip to content