ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Uudenmaan Lihastautiyhdistys ry

Nylands Muskelhandikappförening rf

ALS ja elämä

Vakavasta diagnoosista huolimatta, ei se elämä siihen päivään pysähdy

Esteetön matkustaminen

Täällä jaamme ihmisten kokemuksia ja vinkkejä esteettömästä matkustamisesta ja erityistarpeiden huomioimisesta matkustamisessa. Mielellämme kuulemme sinunkin kokemuksesi!

Voit lähettää kertomuksesi tai matkavinkkisi osoitteeseen toimisto@uly.fi

Esteettömässä matkailussa ja apuvälineiden kanssa matkustaessa on mukana monta muuttujaa, joten se vaatii suunnittelua ja etukäteisvalmisteluja sekä aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta matkustaa voi sairaudesta tai vammasta huolimattakin.

Esteetön matkustaminen kattaa liikuntarajoitteisuuden lisäksi mm. näkö- ja kuulovammaisten erityistarpeet, mutta tässä osiossa on tietoa ja kokemuksia pääasiassa matkustamista liikuntarajoitteisena tai liikuntarajoitteisen kanssa. ALSia sairastavan henkilön on toki matkustaessa huomioitava liikkumisen lisäksi monta muutakin asiaa.

Pyörätuoli tai muutkaan apuvälineet eivät ole este matkustamiselle, päinvastoin oikeanlaiset apuvälineet mahdollistavat matkustamisen. Jokaisen henkilön toimintakyky ja avuntarve on yksilöllinen, tärkeintä onkin selvittää itselle sopiva matkakohde ja varmistaa riittävä avunsaanti matkan ajaksi.

Henkilökohtainen avustaja on mahdollista ottaa mukaan myös matkoille ja vammaispalvelu on velvollinen, avustajan palkan lisäksi, korvaamaan avustajasta aiheutuneet kohtuulliset kulut. Matkojen ajaksi on mahdollista hakea lisätunteja avustajalle.

Esteetön junamatkustaminen

Junalla matkustaessa Suomessa on mahdollista varata pyörätuolipaikka, jolloin avustaja matkustaa maksutta saattajalipulla, sama käytäntö on useassa muussakin maassa. Pyörätuolipaikkoja on rajoitetusti, joten ne kannattaa varata ajoissa. Juna-asemilla on myös saatavilla avustusta, kunhan tarpeesta ilmoittaa VR:lle hyvissä ajoin. Lisätietoa junalla matkustamisesta apuvälineiden tai avustajan kanssa löytyy täältä.

Selkeät ohjeet pyörätuolipaikan varaamiseen VR:n verkkosivujen kautta voit lukea Palmuaseman blogista.

Palmuasema-blogista löytyy paljon tietoa esteettömästä matkailusta.

Lentäminen

Lentokoneella matkustaminen liikuntarajoitteisena vaatii etukäteisvalmisteluja, mutta useimmiten lentokenttien avustuspalvelut toimivat vähintään kohtuullisesti ja lentoyhtiöt huolehtivat, että erityisryhmien matkustaminen sujuu mahdollisimman vaivattomasti.

Lentomatkustamisessa tärkeimpiä huomioitavia asioita liikuntarajoitteisena matkustajana:

Apuvälineiden ilmoittaminen lentoyhtiölle etukäteen ja niiden huolellinen pakkaaminen. Erityisesti sähköavusteiset/sähkökäyttöiset apuvälineet täytyy pakata hyvin ja varmistaa lentoyhtiöltä, kuljetetaanko osat ruumassa vai hytissä. Myös pyörätuolin pinnat kannattaa suojata. Apuvälineiden kuljetus on maksutonta.

– Avustuspalvelun varaaminen vähintään 48 tuntia ennen matkaa. Avustuspalvelun voi varata jo lentoa varatessa tai sen jälkeen lentoyhtiön verkkosivujen kautta tai soittamalla. Avustaja on mahdollista saada lentokentän parkkipaikalta aina koneen istuimelle saakka. Avustuspalvelu sisältää tarvittaessa kantoavun koneen ovelta istuimelle, joten kävelykyvyn heikentyminen ei ole este lentämiselle. Avustuspalvelu on käytettävissä myös siirtymissä vaihtolentojen välissä.

– Lääkärintodistus (oman terveydentilanteen vaatiessa) ja reseptit lääkkeistä.

– Lentokentälle saapuminen hyvissä ajoin, mielellään 2 tuntia ennen lähtöä, jotta apuvälineet ehditään pakata ruumaan. Yleensä avustuspalvelua käyttävät henkilöt avustetaan koneeseen ensimmäisenä, tästäkin syystä täytyy olla ajoissa paikalla.

– Aika. Asioiden hoitamiseen lentokentällä ja mahdollisiin vaihtoihin kannattaa varata reilusti aikaa. Suomessa asiat sujuvat yleensä ripeästi ja helposti, mutta esimerkiksi Espanjassa tai Ranskassa lähtöselvitys eri apuvälineiden kanssa voi viedä yllättävän kauan. Aikaa kannattaa varata myös vessassa käymiseen juuri ennen koneeseen nousua, koska koneessa wc-käynnit ovat haastavia ellei jopa mahdottomia.

Tukisukat!

Esteetön majoitus

Majoitusta varatessa kannattaa olla yhteydessä suoraan majoituspaikkaan ja selvittää  yleisten tilojen ja huoneiden esteettömyys. Esteettömän huoneen saatavuus selviää yleensä vain majoituspaikasta tai matkanjärjestäjältä tiedustelemalla. Ennen varausta on hyvä varmistaa mm. kylpyhuoneen esteettömyys eli onko siellä suihku vai amme, onko tukikaiteita, tilaa pyörätuolilla liikkumiseen yms. Vaikka majoituspaikkaa mainostettaisiin esteettömänä, se ei sitä aina täysin ole. Itselle tärkeät asiat kannattaa varmistaa ennen varauksien tekoa.

Matkakokemuksia ja vinkkejä esteettömään matkustamiseen:

Skip to content